Kind & Jeugd

Kind en jeugd EMDR behandeling - Praktijk voor Psychologie Starke

Praktijk voor Psychologie Starke biedt EMDR behandeling voor kinderen en jongeren na traumatische/impactvolle gebeurtenissen.

Babyleeftijd

Kinderen kunnen al op babyleeftijd klachten ontwikkelen na het meemaken van traumatische gebeurtenissen. Je kan dan denken aan een ingrijpende gebeurtenis tijdens de zwangerschap, geboorte en/of eerste levensfase. Vaak gaat dat om medische ingrepen die op dat moment noodzakelijk zijn. bijv een traumatische zwangerschap of bevalling of pijn. Bij heel jonge baby’s gaan de klachten dan meestal over problemen met slapen, eten en huilen.

Veelvoorkomende klachten bij getraumatiseerde jonge kinderen van een tot zeven jaar zijn: steeds aan de gebeurtenis denken, nachtmerries, angsten, snel kwaad zijn, moeite met concentreren en slaapproblemen. Ook kunnen zij extra aanhankelijk zijn of lichamelijke klachten hebben als hoofd- of buikpijn.

Oudere kinderen en jongeren

Ook bij oudere kinderen en jongeren kan EMDR, al dan niet gecombineerd met exposure, effectief zijn. Voorbeelden van impactvolle gebeurtenissen zijn: pestervaringen, overlijden, scheiding, ongeval, andere nare (onverwachte) gebeurtenissen. 

In bepaalde gevallen is niet altijd duidelijk waar de klachten vandaan komen, maar heeft uw kind wel last van nare gevoelens die steeds weer terugkeren. Ook in deze gevallen kan EMDR geschikt zijn. Gedacht kan worden aan angsten die het kind heeft, schaamtegevoelens, verdriet, somberheid, schuld of boosheid.

Vergoeding

De vergoeding voor kinderen tot 18 jaar gaat via de gemeente en niet via de zorgverzekeraar. Aangezien ik geen contract heb met de gemeente, worden de kosten voor de behandeling van kinderen tot 18 jaar niet vergoed en geldt een tarief van  €110,00 per consult.